Wat is autisme?
Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier dan bij mensen zonder autisme. Autisme wordt niet veroorzaakt door de opvoeding; met autisme word je geboren, en het blijft gedurende je hele leven in meer of mindere mate een rol spelen.
Autisme kent veel gezichten. Sommige mensen met autisme zoeken weinig contact. Anderen doen dit juist heel actief, maar dan vaak wel op een manier die ‘vreemd’ overkomt. Er zijn mensen met autisme en een cognitieve beperking, maar ook juist met autisme en een hoge intelligentie. Sommigen kunnen met de juiste begeleiding een behoorlijk zelfstandig leven leiden, sommige mensen hebben hun leven lang veel hulp nodig.
Autisme en de arbeidsmarkt
Mensen met autisme krijgen op de arbeidsmarkt regelmatig teleurstellingen te verwerken. Het vinden van een baan is vaak een hele uitdaging, ondanks hun grote motivatie en relevante diploma’s. Veel werkgevers zijn namelijk huiverig om mensen met een stoornis in dienst te nemen. Vooral wanneer de werkgever nog geen ervaring heeft opgedaan met iemand met autisme. Het in dienst nemen van iemand met autisme wordt vaak gezien als een risico. Dat is jammer, want juist de eigenschappen die iemand met autisme kenmerken, kunnen grote voordelen hebben voor het bedrijfsleven.
Voordelen van autisme
Alles wat iemand met autisme ziet, hoort, ruikt of op een andere manier waarneemt verwerkt hij op een andere manier dan mensen zonder autisme. Dit heeft zo zijn nadelen, maar het brengt ook zeker voordelen met zich mee. Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en betrouwbaar. Kenmerkend voor iemand met autisme is dat hij nauwgezet en efficiënt werkt en zich niet makkelijk laat afleiden. Mensen met autisme zijn in het algemeen minder gevoelig voor sociale interactie en laten zich daardoor minder snel afleiden door de kletspraatjes bij het koffieautomaat. Hun focus ligt tijdens werktijd volledig op het werk.
Autismeproof
Uiteraard is het van belang de juiste omgeving te hebben of te creëren voor iemand met autisme. Zelf kunnen deze mensen moeite hebben met het aanbrengen van structuur, regelmaat en routine, terwijl zij dit hard nodig hebben om efficiënt te kunnen werken. Het kan gebeuren dat iemand met autisme volledig uit zijn doen raakt door een kleine verandering in de omgeving, een nieuwe collega of een andere werkplek. Dit zijn kleine, voor veel mensen onbetekenende dingen, die er voor iemand met autisme toe kunnen leiden dat hij opeens steken laat vallen.
Het is daarom goed als op de werkplek taken worden opgesplitst in deeltaken en daar duidelijke procedures zijn. De instructies die een leidinggevende geeft moeten eenduidig zijn. Als er namelijk veel opdrachten tegelijk worden gegeven, dan raken deze medewerkers het overzicht kwijt en maken ze meer fouten.
JobUp is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met autisme op de werkvloer. Ook voor het begeleiden van mensen met autisme in het 2e spoor. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jobcoaching? Neem contact met ons op.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer