Een arbeidsmarkt waar 125.000 extra banen moeten worden gecreëerd voor mensen met een arbeidshandicap en waar gezocht wordt naar High potentials, technische innovatie en robotisering, dit om nog sneller en effectiever te kunnen produceren en DE kenniseconomie van de wereld te worden. Een grote tegenstelling, toch? Ik denk van niet, integendeel, ze kunnen elkaar juist versterken.
De komende jaren is er een grote behoefte aan gekwalificeerd personeel in de ICT, zorg, bouw en techniek. Er zijn duizenden vacatures die op dit moment niet invulbaar zijn. Er wordt een beroep gedaan op hoog opgeleid personeel buiten onze landsgrenzen. Jammer…we laten talent in ons eigen land onbenut. Met Jobcarving kunnen we hier wat aan doen. Het is een manier om dit onbenutte talent toch in te zetten en Nederland op een hoger plan te brengen.
Wat is jobcarving?
Bij Jobcarving, ook wel functiecreatie genoemd, worden bedrijfsprocessen efficiënter en anders georganiseerd. Dit door de taken en werkzaamheden van mensen opnieuw te verdelen. Dit gebeurt door werkprocessen te analyseren, relatief eenvoudige taken af te splitsen en deze taken samen te voegen tot nieuwe duurzame banen. Zo doet hoog opgeleid gekwalificeerd personeel het werk waarvoor het is opgeleid en worden eenvoudige taken uitgevoerd door mensen met ‘een beperking’.
Zorg
Neem nu de zorg in verpleeg- en ziekenhuizen. In de toekomst zal hier grote behoefte zijn aan medisch specialisten. Door eenvoudige taken uit de functie van een medisch specialist te halen kan je ze zo effectief mogelijk inzetten. Door b.v. twee medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten op een röntgenafdeling, kan het werk van twee laboranten in een ziekenhuis nu door slechts één laborant gedaan worden. De medewerkers kunnen het formulier met de aanvraag voor röntgenfoto’s ophalen, de patiënt uit de wachtkamer halen en de patiënt vertellen van welke kledingstukken hij of zij zich dient te ontdoen.
Techniek
Een goede automonteur is niet makkelijk te vinden, als werkgever wil je zijn kennis en ervaring zo optimaal mogelijk benutten. Een aantal werkzaamheden van een monteur kunnen prima door een ander persoon worden gedaan. Denk aan allerlei ondersteunende taken. Zoals auto’s door de wasstraat rijden, halen en brengen van auto- onderdelen bij andere filialen, APK papieren invullen, banden verwisselen. Ook kan deze medewerker de ontvangstruimte en kantine netjes houden en de koffieautomaat bij en schoon houden.
Functiecreatie
Bij JobUp geloven wij in jobcarving. Bij grotere werkgevers zijn er op deze manier extra banen te creëren voor mensen die nu langs te zijlijn staan. Het mooie is dat dit niet alleen banen oplevert, maar ook dat uw bedrijf positief zal gaan veranderen. De werksfeer zal verbeteren, het serviceniveau naar klanten zal toenemen en u zult een grotere gunning ervaren bij het verkrijgen van opdrachten.
Doet u mee? Samen creëren we een kenniseconomie waarbij iedereen mee mag doen!
Dit artikel is geschreven door Erik Baan. Als arbeidsdeskundige kan hij met u als ondernemers aan de slag met jobcarving. Jobcarving dient zorgvuldig uitgevoerd te worden. Erik kan u hierbij helpen. Hij kan alle taken die op een afdeling of binnen een organisatieonderdeel worden verricht analyseren. Daaruit selecteert hij vervolgens de eenvoudigere bijtaken en brengt hierover schriftelijk advies uit. Vervolgens kunnen wij als JobUp mensen selecteren en voorstellen die deze taken prima kunnen uitvoeren. Als iemand aan de slag gaat zal dit uiteraard goed begeleid worden door een jobcoach.
Een afspraak maken met Erik? Neem contact met ons op of stuur rechtstreeks een mail naar erik@jobup.nl
Feiten over arbeidsgehandicapten in Nederland:
Bron: Working Progress
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer