Diverse consulenten bij JobUp zijn gecertificeerd om in re-integratietrajecten een assessment in te kunnen zetten. De belangrijkste instrumenten voor JobUp zijn de Loopbaanscan Ixly, de DISC 3D en de TMA-methode van EhrmVision. Deze assessments zijn allemaal ‘evidence based’.
In deze blog willen we verder ingaan op de TMA-methode ook wel de Talenten Motivatie Analyse Methode genoemd.
Waarom werken wij bij JobUp met assessments? In veel trajecten hebben onze kandidaten uiteenlopende loopbaanvragen. Sommige kandidaten moeten door fysieke belemmeringen op zoek naar aangepast werk. Anderen willen weten wat hun carrièremogelijkheden zijn. Om de kandidaat het traject efficiënt te laten doorlopen moet dit onderzoek zorgvuldig plaatsvinden.
Het uitgangspunt van de TMA-methode is: Mensen functioneren het best, leren het snelst, komen zelf in actie en zijn het meest betrokken als ze werk doen dat in dezelfde richting gaat als hun drijfveren, talenten, cognitieve capaciteiten en competenties.
Als loopbaanadviseur onderschrijf ik dit uitgangspunt. Mensen kunnen veel presteren. Zelfs in functies die niet passend zijn. Maar dit kost veel energie en kan op termijn tot vermoeidheid leiden, terwijl een passende functie een veel hogere mate van werkplezier en ontspanning geeft. En een medewerker in een passende functie komt meer tot bloei en dat geeft ook richting de toekomst veel meer arbeidsperspectief.
De TMA-methode is een zeer uitgebreid assessment bestaande uit 312 vragen. Dit assessment brengt 22 drijfveren, 44 talenten en 53 competenties in kaart. Op basis van dit profiel kan er in het portaal van TMA functies worden getoond die bij deze competenties passen. Daarnaast biedt de TMA de mogelijkheid om deze resultaten te matchen met een functieprofiel. Wij kunnen vervolgens samen met de kandidaat onderzoeken in welke mate een specifiek wensberoep passend is.
Maar hoe mooi het instrument van TMA ook is, het vervangt nooit het persoonlijk gesprek met de kandidaat. De loopbaanadviseur bij JobUp blijft het belangrijkste instrument om de kandidaat te begeleiden. De resultaten uit de TMA methode dienen het traject te ondersteunen en niet te bepalen. Maar de TMA-methode geeft wel een mooie blauwdruk en dat helpt de loopbaanadviseur al vroeg in het traject tot de kern te komen.
De grote plus is dat een belangrijk deel van de uren kan worden gebruikt om samen met de kandidaat alles in het werk te stellen om concreet deze functie ook te bemachtigen. Op basis van een uitgewerkt zoekprofiel kan zowel de kandidaat als onze HR-medewerkers actief bedrijven gaan benaderen. De kandidaat heeft tevens inzicht in zijn sterke kwaliteiten en heeft alle informatie om zich goed te presenteren in een sollicitatiegesprek.
Deze blog is geschreven door Alwin van der Sloot, werkzaam als loopbaancoach bij JobUp. Als loopbaanadviseur helpt hij mensen bij een carrièreswitch in een Outplacement, Re-integratie 2e spoor of Werkfit-traject. Mocht u naar aanleiding van deze bijdrage vragen hebben, dan kunt hem bereiken via alwin@jobup.nl of 078-8200080.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer