In het werk als re-integratiecoach zie je helaas (te) veel mensen uitvallen met een burn-out. Mensen met autisme (ook wel ASS, Autismespectrumstoornis) hebben een verhoogd risico hebben op burn-out, in deze blog lees je waarom.
In het werk als re-integratiecoach zien wij soms een link tussen burn-out en autisme. Zo zien wij een groep werknemers uitvallen met een zware burn-out en door het behandeltraject wat ze volgen komen ze tot de ontdekking een vorm van autisme te hebben, vaak vallen dan achteraf alle puzzelstukjes op z’n plek. Ze zien in dat ze al jaren hiermee worstelen.
Burnout bij mensen met autisme komt door verschillende factoren die verband houden met de kenmerken van autisme en de uitdagingen waarmee autistische personen vaak worden geconfronteerd in hun dagelijks leven en werk.
Hieronder worden de belangrijkste verbanden tussen burn-out en autisme uitgelegd:
1. Overprikkeling en sensorische gevoeligheid - Mensen met autisme hebben vaak een verhoogde gevoeligheid voor externe prikkels, zoals geluiden, lichten, of drukke omgevingen. In een werkomgeving of sociale situaties kan dit leiden tot chronische overprikkeling en stress. Het voortdurend moeten omgaan met deze prikkels zonder voldoende hersteltijd kan bijdragen aan fysieke en emotionele uitputting, wat een burn-out in de hand werkt.
2. Moeite met sociale interacties - Sociale interacties kunnen voor mensen met autisme uitdagend en vermoeiend zijn. Het voortdurend moeten interpreteren van sociale signalen, begrijpen van onuitgesproken regels, en aanpassen aan de verwachtingen van anderen kan zeer energie-intensief zijn. Dit kost op den duur zoveel mentale energie dat het kan leiden tot een burn-out, vooral als er geen ruimte is om op te laden.
3. Cognitieve overbelasting en perfectionisme - Veel mensen met autisme hebben een sterke focus op detail en streven vaak naar perfectie in hun werk. Dit kan leiden tot cognitieve overbelasting, waarbij ze zichzelf onder druk zetten om altijd perfect te presteren. Bovendien kunnen ze moeite hebben om prioriteiten te stellen of te bepalen wanneer iets "goed genoeg" is, wat leidt tot langdurige stress en uiteindelijk burn-out.
4. Moeite met verandering en aanpassing - Mensen met autisme hebben vaak behoefte aan structuur, voorspelbaarheid, en routine. Onverwachte veranderingen in hun omgeving, werk, of dagelijkse routine kunnen voor hen zeer stressvol zijn. Deze stress kan zich opstapelen en, als er onvoldoende copingmechanismen zijn, leiden tot een burn-out.
5. Maskeren van autistische kenmerken - Veel mensen met autisme proberen hun autistische kenmerken te "maskeren" om beter in de samenleving of op de werkvloer te passen. Dit betekent dat ze veel energie steken in het aanpassen van hun gedrag, bijvoorbeeld door hun ware gevoelens te verbergen of zich sociaal anders voor te doen. Dit langdurige "maskeren" kan echter leiden tot mentale uitputting en een verhoogde kans op burn-out.
6. Onder- en overbelasting in werk en sociale contexten - Mensen met autisme kunnen vaak moeilijk de juiste balans vinden tussen onder- en overbelasting in hun werk of sociale leven. Te weinig uitdaging kan leiden tot verveling en frustratie, terwijl te veel druk en te hoge verwachtingen kunnen leiden tot extreme stress. Beide situaties kunnen uiteindelijk uitmonden in burn-out.
Conclusie
De combinatie van sensorische overbelasting, sociale en cognitieve druk, en de behoefte om aan te passen aan een neurotypische wereld zorgt ervoor dat mensen met autisme extra kwetsbaar zijn voor burn-out. Een burn-out bij mensen met autisme wordt soms ook wel "autistische burnout” genoemd, en kan anders zijn dan een typische burn-out, met diepere vermoeidheid en langere hersteltijd. Het herkennen van deze risico's en het creëren van een ondersteunende omgeving, bijvoorbeeld met voldoende rust en voorspelbaarheid, is essentieel om burn-out bij mensen met autisme te voorkomen.
Alwin van der Sloot is werkzaam als burnoutcoach bij JobUp. Hij heeft veel ervaring in het begeleiden van mensen met burn-out in combinatie met autisme op het werk.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer