
Nog steeds belanden te veel ex-gedetineerden na hun vrijlating opnieuw in criminele activiteiten. Dit leidt tot maatschappelijke overlast, schade en negatieve gevolgen voor henzelf en hun omgeving. Een stabiele basis direct na detentie is cruciaal om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Werk speelt hierin een sleutelrol: het biedt niet alleen financiële zekerheid, maar versterkt ook eigenwaarde, zelfvertrouwen, sociale contacten en een zinvolle dagbesteding. Hierdoor neemt de kans op recidive aanzienlijk af.
PakKans is een gespecialiseerde dienst binnen JobUp, gericht op ex-gedetineerden die willen re-integreren. Met dit initiatief spelen we in op een grote maatschappelijke behoefte. In samenwerking met DJI, Penitentiaire Inrichtingen (PI’s), UWV en gemeenten bieden we structurele en intensieve begeleiding richting scholing en/of betaald werk, zodat ex-gedetineerden een nieuwe duurzame start kunnen maken.
De jobcoaches van PakKans zijn gespecialiseerd in de begeleiding van (ex-)gedetineerden en ondersteunen hen, evenals de werkgevers, op een proactieve en persoonlijke manier. Dit vergroot de kans op het behouden van werk en voorkomt terugval in oude patronen.
Wanneer een ex-gedetineerde nog geen betaald werk heeft bij vrijlating, starten wij in opdracht van gemeenten en UWV een re-integratietraject. Dit kan bestaan uit jobcoaching, het actievren en werkfit maken van de kandidaat en actieve bemiddeling naar een betaalde baan (jobhunting).
Wat PakKans uniek maakt, is dat de begeleiding al start vóór de vrijlating. Onze jobcoaches leggen tijdens de detentieperiode contact met de deelnemer, zodat er bij aanvang van de BBA of direct na vrijlating geen tijd verloren gaat. Deze vroege betrokkenheid voorkomt stilstand en vergroot de kans op een succesvolle herstart.
Dankzij de nauwe samenwerking met DJI, de reclassering, gemeenten en UWV bieden we een geïntegreerde aanpak die gericht is op duurzame uitstroom naar betaald werk. Dit draagt niet alleen bij aan de persoonlijke ontwikkeling van ex-gedetineerden, maar ook aan een veiligere en socialere samenleving.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer