« Terug

Omgaan met collega met ADHD - Werken met ADHD 

ADHD - JobUp jobcoaching.jpg10 jun

Het vinden en behouden van een passende baan is vaak een probleem voor volwassenen met ADHD. Hoewel de typische ADHD symptomen die zij als kind hadden grotendeels verdwenen zijn, behouden zij de innerlijke onrust wel. Volwassenen met ADHD kunnen zich slecht concentreren op één taak en zijn erg snel afgeleid door hun omgeving. Daarnaast hebben zij vaak een negatief zelfbeeld, waardoor ze veel dingen niet denken te kunnen en moeilijk werk afmaken. Hun gebrek aan sociale vaardigheden, maakt hen ook wel eens een lastige collega.

ADHD is een stoornis die ervoor zorgt dat iemand zich moeilijk kan concentreren, vaak hyperactief is en impulsief handelt. ADHD'ers kunnen zich moeilijk afsluiten van de buitenwereld en krijgen zodoende allerlei prikkels binnen. Zij reageren impulsief op deze prikkels, waardoor het drukke en hyperactieve gedrag ontstaat. Dit kan zijn in de vorm van veel met de armen zwaaien, onafgebroken praten, of zich overal mee bemoeien. ADHD'ers hebben hier zelf geen controle over en zijn zich ook vaak niet bewust van hun gedrag totdat iemand hen erop wijst.
 
Structuur
Werken is voor iemand met ADHD erg lastig. Om een baan te krijgen en te houden wordt er veel van iemands organisatorische vermogen gevraagd. Daarnaast moet iemand enige structuur in zijn leven hebben, wil hij dagelijks op tijd op zijn werk verschijnen en is een normaal dag- en nachtritme nodig om ook nog eens uitgeslapen op het werk te komen. Deze dingen behoren niet tot de kwaliteiten van mensen met ADHD. Bovendien vervelen zij zich snel op het werk. Een volwassene met ADHD is dan ook vaak te herkennen aan een uitgebreide CV met veel verschillende banen.
 
Nieuwe sociale omgeving
Voor iemand met ADHD is het vaak lastig om in een nieuw bedrijf te beginnen als zij er nog niemand kennen. Ze leggen niet makkelijk contact met hun collega's en hebben het idee dat iedereen die er al werkt alles beter kan dan zij. Hierdoor raken mensen met ADHD snel gefrustreerd op hun werk, waardoor zij zich er minder voor in gaan zetten. Voor werkgevers is dit lastig, omdat zij denken met een ongemotiveerde medewerker te maken te hebben. Meestal is dit niet het geval. De ADHD'er wil juist wel en is erg gemotiveerd, maar deze motivatie is erg fragiel.
 
Passend werk
Over het algemeen zijn mensen met ADHD zeer creatief. Het is dan ook verstandig voor hen om werk te zoeken waarin zij deze creativiteit kwijt kunnen. Dit kan werk als ontwerper zijn, maar ook in de reclame, als kunstenaar of een andere carrière waarin creativiteit vereist wordt kunnen mensen met ADHD uitblinken. Verder zijn mensen met ADHD in staat om heel logisch en probleemoplossend te denken. Het vinden van werk waarin deze kwaliteiten gevraagd worden, kan er voor zorgen dat iemand met ADHD zich goed staande kan houden op de arbeidsmarkt. Het is voor ADHD'ers dus van belang om werk te vinden waarin hun stoornis meer een pre is dan een tekortkoming. 
Goede begeleiding
Een jobcoach zou het werken met ADHD enorm kunnen helpen. Hij of zij kan de werknemer en werkgever adviseren over de inrichting van werk, bijsturen als dingen mis dreigen te gaan en als een neutraal klankbord dienen. Bij JobUp zijn we gespecialiseerd in het coachen van mensen met ADHD, neem vrijblijvend contact met ons op omte kijken naar de mogelijkheden.
 
Bron: ADHD medicatie http://www.adhdmedicatie.nl 

« Terug

Deel dit bericht

Scroll naar boven